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Structure des budgets alimentaires dans l'enquête Budget de famille 2011

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Marie Plessz

Abstract

The sociology of food often uses budget surveys to study social differences in food consumption. This paper offers an exploratory analysis of the French Household Budget Survey (HBS) carried out in 2010 by the French National Statistical Office (INSEE). We address two questions. At the methodological level, does the HBS allow for a sociological analysis of social differences in food expense structures? At the empirical level, do the observed food expense structures actually vary according to social position? We analyse all food (at home and away from home) and alcohol expenses, by computing budgetary coefficients according to sociodemographic variables. Consistently with the food sociology literature, we only discuss the results for age and socio-occupational category. Professionals spend more than blue-collar workers in food away from home, fish, fruit and vegetables, and less in meet. Food expense structure varies more across age groups. For sociological use, two methodological aspects affect results: the budget survey covers only one week of food expanses; the food nomenclature collapses some items that social scientists may want to separate.
Les enquêtes de budget servent depuis longtemps à l’analyse des différences sociales en matière de consommation alimentaire. Ce texte offre une analyse exploratoire de l’enquête Budget de famille 2010 de l’INSEE. Il traite deux questions. Sur le plan méthodologique, l’enquête Budget de famille permet-elle une analyse sociologique des différences sociales des structures de consommations alimentaires? Sur le plan du fond, la structure des dépenses alimentaires qu’on y observe est-elle effectivement socialement différenciée ? Nous étudions l’ensemble des dépenses d’alimentation (à domicile et hors foyer) et d’alcool en calculant des coefficients budgétaires. Nous analysons les résultats uniquement du point de vue de deux variables qui nous semblent centrales pour la sociologie de l’alimentation, la catégorie socioprofessionnelle (CSP) et la classe d’âge. Les cadres dépensent plus que les ouvriers en alimentation hors foyer mais aussi en poissons, fruits et légumes, et moins en viande. La structure des dépenses alimentaires varie davantage selon les classes d’âge. Du point de vue méthodologique, deux caractéristiques de l’enquête affectent les résultats : la période de recueil est d’une seule semaine en 2010 ; et la nomenclature regroupe parfois des produits qu’une analyse sociologique devrait traiter séparément.
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Dates and versions

hal-03459558 , version 1 (01-12-2021)

Identifiers

Cite

Coline Ferrant, Marie Plessz. Structure des budgets alimentaires dans l'enquête Budget de famille 2011. 2015. ⟨hal-03459558⟩
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