P. Barbe, F. Durrieu, P. Ecole-de-management-barbe, and F. Durrieu, Le marché primeur des grands vins de Bordeaux : une analyse comparée de leur évaluation sur les millésimes Document de travail Evaluation de la qualité des grands vins de Bordeaux : existe-t-il des différences significatives entre les dégustateurs ? Document de travail, J.M., Figuet, J.M. Applied Economics Letters, vol.11, pp.293-296, 1999.

F. Dubourdieu, Les grands Bordeaux, Editions Mollat, vol.148, 2000.

V. V. Ginsburgh and O. Gergaud, Techniques de production, réputation et qualité des vins -Essais économétriques sur les vins rouges du Haut-Médoc) La qualité des vins de Bordeaux se résume-t-elle uniquement à celle de son terroir ?, 1995.

H. Ali, H. Lecocq, S. Visser, and M. , Septembre) The impact of gurus: Parker grades and en primeur wine prices, Document de travail de l'INRA, 2005.

G. V. Jones and K. H. Storchmann, Wine market prices and investment under uncertainty: an econometric model for Brodeaux Crus Classés, Agricultural Economics, vol.26, pp.115-133, 2001.

S. Landon and C. Smith, Quality Expectations, Reputation, and Price, Southern Economic Journal, vol.64, issue.3, pp.628-647, 1998.
DOI : 10.2307/1060783

URL : https://mpra.ub.uni-muenchen.de/9774/1/MPRA_paper_9774.pdf

F. Livat and N. G. Vaillant, Expert opinion and brand reputation: an analysis from a French Cuban cigars guidebook, Applied Economics Letters, vol.22, issue.2, 2005.
DOI : 10.2307/1060783

S. Lecocq and M. Visser, Is the Average of Expert Tasters' Grades a Good Price Predictor? Document de travail de l'INRA, 2001.

P. Mahenc, juin) Has the expert opinion any influence on the Bordeaux primeur prices?, 2002.

R. Parker, septembre) Les vins de Bordeaux. Éditions Solar. Traduction de : Bordeaux : a comprehensive guide to the wines produced, 1961.

R. Parker, septembre) Les vins de Bordeaux. Éditions Solar Parker R. (2005, septembre) Les vins de Bordeaux. Éditions Solar. Traduction de : Bordeaux : a comprehensive guide to the wines produced, 1961.

D. F. Spulber, Market microstructure ? Intermediaries and the theory of the firm, CUP, 1999.